Grilovaný mořský jazyk
Grilovaný mořský jazyk - ingredience na 4 porce. Postup přípravy - grilovaný mořský jazyk. Variace grilovaných mořských jazyků. Grilovaný mořský jazyk a doba přípravy. Grilovaný mořský jazyk - energetická hodnota.Grilovaný mořský jazyk - ingredience na 4 porce
- 4 očištěné malé mořské jazyky bez kůže, každý o váze asi 200 g
- 750 g kartáčkem omytých malých nových brambor
- 1 velká snítka čerstvé máty
- 40 g másla
- najemno nastrouhaná kůra a šťáva z 1 velkého citronu
- 500 g listů mladého špenátu
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- sůl a pepř
- snítky čerstvé máty na ozdobu
- dílky citronu
Postup přípravy - grilovaný mořský jazyk
Gril předehřejte na vysokou teplotu. Pekáček vyložte alobalem a do něj vložte porce ryby (možná budete muset mořský jazyk péct nadvakrát, záleží na velikosti grilu).
Brambory dejte do hrnce, zalijte je vroucí vodou a přidejte snítku máty. Vařte je asi 15 minut nebo doměkka.
Mezitím v malém hrnci rozpusťte máslo a přidejte citrónovou kůru a šťávu. Máslo osolte a opepřete. Rybu potřete máslem s citronem a dejte ji grilovat na 5-6 minut, dobrou známkou také je, že se maso začne při píchnutí ostrým nožem snadno oddělovat od kosti. Rybu opatrně obraťte, opět potřete citrónovým máslem a grilujte dalších 5-6 minut.
Zatímco se peče ryba, dejte špenát vařit do páry na 2-3 minuty. Přidejte sůl a pepř a podle chuti muškátový oříšek.
Brambory slijte a přendejte do nahřáté mísy. Přidejte hodně černého pepře, brambory opatrně promíchejte a ozdobte snítkami máty. Mořský jazyk rozdělte na nahřáté talíře a přelijte vypečenou šťávou z pekáčku. Na talíře dejte dílky citronu a podávejte s bramborami a špenátem.
Variace grilovaných mořských jazyků
- Skvělou chutí vynikají ve spojení s citrónovým máslem i levnější druhy ryb, například jazyk Torbay nebo celý malý platýs. Tyto druhy grilujte z každé strany 4-5 minut. Špenát můžete nahradit růžičkami brokolice vařenými 2-3 minuty v páře nebo do poloměkka.
- Další vhodnou přílohou je hladká krémová bramborová kaše s bylinkami. Oškrábejte a nakrájejte až 1 kg moučnatých brambor a vařte je ve vroucí vodě 15-20 minut nebo doměkka. Brambory důkladně slijte a rozmačkejte na hladkou kaši. Do kaše zašlehejte 100 ml horkého polotučného mléka a 15 g másla. Podle chuti přidejte sůl a pepř a 3 lžíce čerstvých bylinek - mimořádně vhodná je směs petrželky, pažitky a libečku.
Grilovaný mořský jazyk a doba přípravy
30 minut
Grilovaný mořský jazyk - energetická hodnota
412 kcal