Sacherův dort - jak jej připravit

Vídeňský Sacher je jednou z dominant rakouského hlavního města. Tento lahodný moučník je vyhlášen po celém světě a turisté si neodpustí Hotel Sacher ve Vídni nenavštívit a Sacher neochutnat.

Lahodný moučník, proslavený po celém světě a jedna z dominant Rakouska. To je Sacherův dort, neboli Sacher. Vznikl prakticky náhodou a jeho slávě pomohl fakt, když jeho stvořitel byl, jak se říká, ve správný čas na správném místě.

Historie a původ Sacheru

Jsou okamžiky v historii, které jsou připravované a jsou tu i ty, kterým dopomůže náhoda. A stejně tak tomu bylo s kouzelným Sacherem. Jeho tvůrci, Franzi Sacherovi, bylo teprve šestnáct let a byl v učení na dvoře knížete Metternicha. Tehdy, konkrétně v roce 1832 dal kníže pokyn, aby vrchní kuchař, připravil nějakou delikatesu pro vážené hosty. Jenže kuchař onemocněl a tak dostal mladý kuchtík Sacher šanci předvést, co umí. A z jeho mísy a se na svět dostala tato náramná pochutina.

Otec i syn Sacherovi

K samotné dokonalosti Sacherův dort dovedl syn tvůrce, Eduard Sacher, taktéž ještě jako učeň u cukrářského mistra Demela v kuchyni na císařském a královském dvoře. Doplnil ho meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Stejný muž roku 1876 založil restauraci a Hotel Sacher, který dodnes funguje a má stálou tradici, díky níž je vyhledáván turisty z celého světa.

Pravý Sacher, pravá Vídeň

Dnes je originální receptura držena v tajnosti právě tímto hotelem, nese název Original Sacher-Torte, v překladu Originální Sacherův dort a můžete jej ochutnat zrovna ve zmíněném hotelu. Aktuálně jeho produkce čítá ročně asi 360 000 kusů ve čtyřech různých velikostech a smí se prodávat pouze ve Vídni a Salcburku a to jen v licencovaných kavárnách, cukrárnách a restauracích. Pokud tedy chcete pravý Sacherův dort okusit, vydejte se do Vídně, Hotelu Sacher.

Recept na Sacherův dort

Pravá receptura je samozřejmě rodinnou firmou potomků stvořitele přísně střežená a utajovaná. Lidé, kteří ve výrobně Sacherů pracují, jsou svázáni paktem mlčenlivosti, nicméně se na světě objevují různé recepty na domácí Sachery. Vyzkoušejte jeden takový sami. Uvidíte, že nebudete litovat.

Základ je čokoláda

Základem** Sachrova dortu je čokoláda**. Jsou lidé, kteří tuto laskominu odmítají z principu ještě před tím, než ji ochutnají. A to jen proto, že jde o dort, plný čokolády a zároveň moučník, které oni zrovna dvakrát nemusí. Přitom je Sacharův dort příjemně lahodný, sladký tak akorát a ani není těžký. Každý, kdo jej ochutnal a přitom nebyl nadšencem čokolády, si tento vídeňský zázrak zamiloval.

Vyzkoušejte si takový Sacherův dort upéct doma. Stane se pak častým narozeninovým dortem a s radostí připravovaným moučníkem.

Pečeme domácí Sacher

Na přípravu budeme potřebovat: 150 g tuku na pečení, 150 g cukru moučka, jeden vanilkový cukr, 6 vajec, 200 g čokolády na vaření, 150 g hladké mouky, kávovou lžičku prášku do pečiva, 30 g kakaa, meruňkovou marmeládu, čokoládovou polevu. Dále pečící dortovou formu (lépe menší) tuk na její vymazání a strouhanku na vysypání.

Jak na přípravu Sacheru?

Nejprve si rozpustíme čokoládu ve vodní lázni. Každá zkušená kuchařka moc dobře ví, o co jde, nicméně pro jistotu – tabulkovou čokoládu rozdrobíme na jednotlivé kousky a dáme do hrnce. Tento hrnec vložíme do hrnce s vařící vodou tak, aby se hrnec s čokoládou neponořil. Během několika minut bude čokoláda rozpuštěná, mezitím občas promícháme. Až je čokoláda zcela rozpuštěná, stáhneme ji z plotny a věnujeme se další přípravě.

Rozmícháme tuk, cukr moučku, i vanilkový cukr se čtyřmi žloutky a dvěma vejci. Následně do této hmoty přidáváme postupně mírně zchladlou, rozpuštěnou čokoládu. Horká by nám hmotu srazila. Takovou hmotu, respektive čokoládový krém necháme chvilku stranou a budeme se věnovat další části.

Mícháme a mícháme

Nyní smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao. Nespěchejte, neodbývejte nic a řádně tyto suroviny promíchejte. V jiném případě, špatně rozmíchaný prášek do pečiva způsobí nedokonalé zvednutí těsta při pečení a výsledná hmota pak bude sražená, tvrdá placka.

Z bílků šleháme sníh

Teď přichází doba na ušlehání sněhu ze čtyř zbylých bílků. To, že je sníh dokonale ušlehaný poznáme, když tuto mísu s ním nakloníme. Sníh by se neměl ani hnout ani v tom případě, když celou mísu otočíme, jak se říká, vzhůru nohama.

Tak abychom si to shrnuli – máme jednu místu s čokoládovým krémem, další směs, kde má hlavní slovo** mouka a třetí mísu se sněhem**. Nyní budeme směs mouky a sněhu na střídačku a postupně přimíchávat do čokoládového krému. Díl mouky odsypeme do krému a jemně zamícháme, následuje díl sněhu, opět jemné promíchání a tak dokola, až máme jednu plnou místu a dvě naprosto prázdné.

Vytvořený krém klademe do formy a pečeme

Takto hotovou směs přendáme do předem vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v předem přehřáté troubě na 170 stupňů Celsia 40 – 45 minut.

Poté dort vyděláme, necháme zchladnout a připravíme si čokoládovou polevu. Můžeme opět rozpustit nad vodní lázní čokoládu na vaření, do které přidáme trochu ztuženého tuku, aby byla řidší, anebo použijeme hotovou polevu v sáčku, kterou koupíme v prodejně potravin a kterou stačí pouze vložit do horké vody, nechat chvíli působit a poté pouze nanášet.

Nakonec přijde marmeláda a poleva

Vraťme se ale zpět k samotnému, upečenému, a vychladlému dortu. Ten podélně rozkrojíme, a pomažeme marmeládou. Horní odříznutou polovinu dáme zpět a pomažeme marmeládou celý dort. Nakonec poléváme čokoládovou polevou a necháme vychladnout, do té doby, dokud ztuhne čokoláda. Ihned poté můžeme servírovat.

Krájení dortu si usnadníme, když použijeme nůž namáčený v horké vodě, aby čokoládu nelámal, jen překrojil. Lahoda ke kávě je na světě a zamiluje si ji i odpůrce běžných dortů a pečených moučníků.

Další recept na Sacher

Na světe koluje velké množství receptů na Sacher, pokud se vám předchozí nepovedl, vyzkoušejte tento: 150 g čokolády s 200 g másla dáme to misky a necháme v mikrovlnce rozpustit. Poté si připravíme dvě misky – do jedné dáme 8 bílků, do druhé 8 žloutků. Následně do každé přisypeme 130 g cukru krupice, a obě vyšleháme – z bílků sníh, ze žloutků pěnu. Do další misky nasypeme 100 g strouhanky, 40 g kakaa a 60 g hladké mouky a zamícháme. Následně se vrátíme k misce s pěnou ze žloutků, do které přimícháme vychladlou čokoládu, řádně promícháme a poté přisypáváme směs strouhanky mouky a kakaa. Nakonec následuje směs ušlehaného sněhu a takto vytvořené těsto se vlije do vymazané a vysypané formy a pečeme v předem vyhřáté troubě asi 50 až 60 minut. Opět vychladlý korpus rozřízneme na půl a pomažeme meruňkovou marmeládou. A nakonec přijde čokoládová poleva.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id5343 (vitejdoma.cz/kucharka#9804)


Přidat komentář