Radost z jídla

Berete jídlo jako nutnost z hlediska výživy a nepřemýšlíte nad kulturou stravování? Možná děláte chybu, protože váš vztah k jídlu ovlivňuje řadu faktorů ve vašem životě. Zapřemýšlejte o tom.

Spousta lidí žije v mylné představě, že ten, kdo tzv. řeší jídlo, je přízemní člověk, který se nechává pohltit obžerstvím. Pokud má daná osoba pár kilo navíc, je těmto lidem jasné, že dané osobě potrava škodí, a proto potrava, nad kterou daná osoba přemýšlí, je spíše škodičem v jeho životě. Vždy ale musíme nahlížet na danou situaci z více pohledů. To, že daná osoba má pár kilo navíc ještě neznamená, že tento jev je způsoben nekvalitní stravou ve velmi vysoké míře. Může se jednat o osobu, která spíše nemá dostatek pohybu, je nemocná či má jiný problém. Přemýšlení nad jídlem není zbytečně mrhaným časem. Důkazem toho je stravovací kultura, jež v sobě zahrnuje etiketu při stolování i způsob výběru potravy. Pokládáte si otázku vycházející z titulku, tedy proč mít radost z jídla? Vždyť stravování je rutina. Z výběru mnoha kuchyní si připravíme, nebo si necháme připravit pokrm, který zasytí náš žaludek, aby nám v něm nekručelo, abychom neomdlévali hlady a abychom do těla vpravili živiny. Radost z jídla může v sobě zahrnovat ale spoustu potěšení. Od zábavy při přípravě pokrmů, přes fascinaci, jak spolu i zdánlivě vzdálené suroviny skvěle chutnají až po objevování nových kuchyní, které tak můžete sdílet sami i s nejbližšími. Radost z jídla také může být kapitola sama pro sebe pro ty, kteří mají poruchy příjmu potravy. Pokud někdo trpí anorexií, těžko může mít radost z jídla. Aby si zachránil zdraví a někdy i život, musí si k jídlu najít vztah. Jak toho docílí? Jídlo se pro něj musí stát zábavou, musí ho uchvátit, aby měl pocit, že objevuje nové a toto vše si musí užít. Pokud máte tendence si pohrát v kuchyni, ale netušíte, jak na to, provedeme vás labužnickým světem blíže.

Jak mít radost z jídla?

Možná jste se setkali s výrazem gurmán. Co si pod tímto pojmem představujete? Spousta lidí slovo gurmán používá jako označení těch osob, které si užívají jídlo a vybírají si opravdové lahůdky, které jsou drahé či luxusní a párkem v rohlíku ze stánku je neohromíte. Tento vztah není ale úplně přesný. Gurmán je skutečně osoba, která si užívá jídlo, ale je jí v podstatě jedno, o jaké pokrmy se jedná. Gurmán spořádá klidně k prasknutí pokrmy delikatesní i polotovary ze supermarketu, které nemají s vybíravostí nic společného. Člověk, který se v jídlech vyzná, pojídá lahůdky a je to ten, kterého neurazíte miniporcí v luxusní restauraci, se nazývá gurmet. Může jít o odborníka, ale také laického poživače, který si vychutnává různé obdoby jídla a rád zkoumá nové obzory. Právě takový člověk je ten, který má z jídla radost. Není to kvůli tomu, že se spokojeně nají, ale kvůli poznávání nových chutí. Nelze říci, že se jedná o osoby, které preferují zdravé jídlo (ti, kteří hodnotí bio kvalitu, potraviny přímo od farmářů apod.). Tento člověk si vychutnává kvalitní pokrm, což může být i poctivě připravené sádlo. Taková osoba většinou ráda poznává nové restaurace, navštěvuje různé kuchyně, ať je to doma nebo v zahraničí a také se ráda ptá kuchařů, jak pokrm připravovali, aby si doma jídlo mohla sama připravit. Ne vždy je to ale možné, protože existují pokrmy, kdy se například jen maso táhne (tepelně upravuje) několik hodin, což je v domácích podmínkách zbytečné připravovat, proto si taková osoba užívá spíše v restauracích. Pokud si ale pochoutek chce užívat doma, absolvuje vše, co dovede její schopnosti k dokonalosti.

Kurzy vaření

Nejjednodušší způsob, jak být králem kuchyně. V posledních letech se i díky televizním pořadům stalo trendem zajímat se o to, co se děje pod pokličkou v kuchyni. Lidé vždy zkoušeli různé recepty, ale dnes chtějí trochu edukace. Chtějí vědět, proč některé maso se musí vařit déle než jiné, jak se připravují exotické pokrmy nebo jak si poradit se zdánlivě nezpracovatelnými surovinami. Díky tomu je na kurzech vaření většinou plno. Osazenstvo netvoří jen mladé novomanželky či slečny před svatbou, ale klidně i starší dámy, které zajímají taje kuchyně. Chtějí si vyzkoušet, jaký je rozdíl mezi svíčkovou, kterou celá léta připravovaly a mezi tou, která se připravuje podle tradiční receptury. Radost z jídla znamená požitek při jeho přípravě, kdy máte pocit, že jste jako v chemické laboratoři. Pod rukama vám vznikají různé směsi, a pokud něčeho přidáte příliš, můžete celý pokrm zkazit. Někteří namítají, že jim toto připadá zbytečné. Několik hodin vaříte, a pak svůj výtvor sníte během pár minut. Ano, je to rychlé zpracování vašeho těžce vydřeného jídla. Vyřešením může být ale i přístup k daným pokrmům. Nejezte rychle, ale pomalu.

Fast food a slow food

První pojem nejspíše znáte. Fast foody zaplavily naši zemi hned po revoluci. Tyto restaurace, kde se podává rychlé občerstvení, jsou primárně určené pro spěchající lidi. Ti, kteří mají naspěch, zde rychle dostanou jídlo, které rychle spořádají. Nebo pokrm, který mohou sníst za pochodu. Takový hamburger či bageta k tomu přímo vybízejí. Jenže tento styl stravování má hned několik nevýhod. Předně se týkají zdraví. Jídla z fast foodu nejsou napěchovaná vitamíny, spíše naopak, proto se nedoporučují jíst často. Nesvědčí nám ani ono rychlé spořádání jídla samotného. Spousta z nás ale vzalo tento styl stravování jako běžnou součást života. I rodinné oslavy s dětmi se odehrávají ve fast foodu. Není ale příjemnější sejít se blízkými nad talířem pokrmu, který daleko více polaská vaše chuťové pohárky? Proto je protipólem fast foodu slow food. Nejde o žádný módní výstřelek a módní trend. Jedná se o hnutí, které vzniklo v Itálii ve druhé polovině 80. let 20. století a jeho cílem je vážit si kultury stravování. Hnutí chce docílit toho, aby si lidé vážili jídla a přemýšleli o tom, co do sebe vpravují. V praxi to znamená, že se zajímají o to, z čeho se dané pokrmy připravují a u jídla tito lidé dokážou sedět i dlouhé hodiny. Samozřejmě, že můžete namítnout, že za tu dobu vám jídlo vystydne. Zde ale hledejme onu praktičnost miniaturních porcí, které se především v luxusních restauracích podávají. Dotyční strávníci ochutnají pár soust a o jídle s chutí hovoří. Užívají si stolování a mají radost z jídla.

Menu za chvíli a za pár korun?

Na závěr jsme si pro vás připravili recept, který můžete rozvíjet dle fantazie. Můžete jej různě ochutit a udělat z něj předkrm i hlavní jídlo. Základem jsou mořské plody a smetana, s nimiž se dají dělat gastronomické divy. Na olivovém oleji osmahněte cibuli až zesklovatí. Přidejte mořské plody a nechte chvíli podusit, až dary moře změknou. Pokrm zalijte smetanou. Chcete polévku? Směs dolijte mlékem a povařte. Dochuťte solí, na závěr přidejte nasekaný čerstvý špenát a prolisovaný česnek. Kdo má rád pikantní pokrmy, může přidat pár kapek chilli omáčky. Chcete-li vydatnější pokrm, nepřidávejte již mléko a omáčku zahustěte taveným sýrem. Ochuťte a přidejte špenát s česnekem stejně jako v prvním případě. Hotovou směs promíchejte s** italskými těstovinami**. Máte rychle hotové jídlo, které vám připraví i v luxusní restauraci.

Nenechte se mýlit, že řešit něco tak přízemního, jako je jídlo, je zbytečné. Správná strava a doba pojídání se odráží na vašem duševním i fyzickém rozpoložení. Pokud si užíváte jídlo, nesníte ho tolik, jako když máte potřebu se tzv. naládovat. Vyhnete se tak nemocem i stresům, které vám zbytečně komplikují život. Jídlo je požitek a pokud si ho dopřáváte** v rozumné míře**, nemůže vám uškodit, spíše naopak.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id5345 (vitejdoma.cz/kucharka#9808)


Přidat komentář