Čočka

Čočka je popínavá rostlina s lusky se semeny o průměru cca 6 mm. Byla známá již v Egyptě a píše se o ní dokonce i v Bibli. Zpočátku byla jídlem chudých. Dnes se pěstuje téměř na všech kontinentech, i u nás.

Historie čočky

Čočka je popínavá rostlina s lusky se semeny o průměru cca 6 mm. Byla známá již v Egyptě a píše se o ní dokonce i v Bibli. Zpočátku byla jídlem chudých. Dnes se pěstuje téměř na všech kontinentech, i u nás.

Odrudy čočky

Čočka má spoustu odrůd. Nejčastěji se využívá zelená a žlutá čočka, do salátů je ale lepší chuťově jemnější čočka červená, která se nemusí před tepelnou úpravou namáčet.

Vysoká obsah prospěšných látek

Čočka obsahuje mnoho bílkovin a sacharidů, má vysoký obsah vitamínů skupiny B, fosforu, hořčíku, vápníku, železa, draslíku a selenu. Obsahuje také vitamín A, H, kyselinu pantotenovou, enzymy, organické kyseliny a lecitin.

Účinky na organismus

  • Čočka jako podpora při hubnutí

    Čočka odvádí vodu z těla a díky vysokému obsahu bílkovin a sacharidů dokáže bez velkého množství kalorií dobře zasytit. Je proto také výborným dietním jídlem.

  • Čočka pro vegetariány

    Velké množství bílkovin dělá z čočky vynikající náhražku masa, což ocení zejména vegetariáni.

  • Čočka při menstruačních bolestech a chudokrevnosti

    Železo přispívá ke zlepšení krvetvorby, proto je čočka vhodná pro ženy s menstruačními bolestmi a ženy trpící anémií. V čočce obsažený zinek se také podílí na tvorbě hormonů.

  • Čočka proti depresím

    Čočka je díky vysokému obsahu vitamínů skupiny B, lecitinu, fosforu, hořčíku a vápníku výborným prostředkem proti depresím, stresům a psychickým poruchám.

  • Čočka proti cukrovce a rakovině

    Co dále tento druh luštěniny dokáže? Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a tím je vhodná pro nemocné cukrovkou. Snižuje cholesterol a působí preventivně proti rakovině.

  • Čočka proti zácpě

    Odvar ze semen čočky s olejem a trochou soli se podává při zácpě.

  • Čočka jako zdroj energie

    Protože čočka obsahuje celý komplex sacharidů, které trávicí systém nemá problém vstřebat, dodává okamžitě energii a tím je vhodná také pro sportovce, pro lidi v době rekonvalescence, při únavě. Čočka zásobuje buňky kyslíkem a zvyšuje výkonnost.

Příprava čočky

Čočku jíme buď vařenou nebo syrovou. Obvykle se nejdříve namáčí, pak se uvaří, zahustí máslovou jíškou, ochutí cibulí a octem nebo citrónovou šťávou. Naklíčenou čočku podáváme syrovou. Klíčení čočky se provádí tak, že čočku propláchneme, zalijeme studenou vodu a necháme přes noc pod pokličkou. Druhý den vodu slijeme, čočku přikryjeme vlhkým plátnem a necháme na teplém místě naklíčit. Podle potřeby ji kropíme vodou. Čočka je připravena ke konzumaci jakmile jsou klíčky dlouhé asi 5 cm.

Zvyky a tradice

V České republice se čočka jí hlavně na Nový rok, protože se říká, že to přináší peníze.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id5247 (vitejdoma.cz/kucharka#5513)


Přidat komentář